Wielu ludzi uwielbia mleko, ale coraz więcej osób, które świadomie komponują swoją dietę, stara się znajdować zdrowsze odpowiedniki nabiału w swoim menu. Jednym z przykładów pogodzenia tych dwóch światów jest mleko ryżowe – smaczny napój, do przyrządzenia którego świetnie sprawdzą się wysokogatunkowe i odżywcze ryże marki Britta.
Mleko z roślin
Mleko ryżowe charakteryzuje się konsystencją
i kolorem podobnymi do mleka pochodzenia zwierzęcego. Ten bardzo pożywny roślinny napój zawiera jednak mniej tłuszczu niż mleko krowie czy kozie, a także stanowi idealną alternatywę dla osób, które nie tolerują laktozy i zarazem nie są miłośnikami soi.
Podstawę dobrego smaku i bogatej zawartości odżywczej mleka ryżowego stanowi użycie produktów wysokiej jakości, a samo przygotowanie napoju jest bardzo proste. Opłukany ryż, na przykład wysokogatunkowy Ryż Biały marki Britta, należy wsypać do wody, dodać odrobinę soli i gotować przez ok. 2 godziny. Do ostudzonej masy można dosypać cukru według uznania. Całość trzeba następnie zmiksować, by uzyskać płynną konsystencję. Dla urozmaicenia smaku dobrym pomysłem jest wykorzystanie wanilii lub cynamonu. W różnorodnej ofercie ryży marki Britta można również znaleźć Britta Ryż Jaśminowy. Jego charakterystyczny aromat, który wydziela się podczas gotowania, zapewne przypadnie do gustu miłośnikom nowych smaków.
Mleko ryżowe doskonale komponuje się w deserach i koktajlach, stanowi dobrą podstawę zdrowego śniadania, a także godnie zastąpi mleko krowie w ciastach i innych wypiekach.