Ocet to produkt niezwykle popularny w polskiej kuchni. Dodawany do potraw doskonale wzbogaca ich smak. Jednak w naszym kraju najczęściej stosujemy tylko trzy jego rodzaje: winny, spirytusowy lub balsamiczny. Tymczasem na rynku dostępna jest cała paleta octowych smaków, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych potraw. Oto krótki przewodnik po smakach i kolorach octów.
Ocet, jako dodatek do potraw, znany jest już od wieków. Starożytne cywilizacje stosowały go do konserwowania żywności. Jeśli poszukujemy oryginalnych smaków, sprawdźmy ofertę octów Kühne. Pośród licznych propozycji znajdziemy takie jak: mirabelka, orzech włoski czy malina. Każdy z nich wzbogaci smak innych potraw. Warto pamiętać, że na rynku możemy znaleźć zarówno ocet, jak i jego smakowe odpowiedniki pod postacią kremu, który jest gęstszy i intensywniejszy. Niestety, dla osób, które preferują delikatniejsze smaki, jego aromat może być zbyt mocny.
Ocet malinowy
Jego smak przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za octami. Słodka nuta doskonale komponuje się z serami, gotowanymi warzywami oraz sosami do mięs. Dzięki takiemu dodatkowi, nawet tradycyjne danie nabierze szlachetnego smaku. Przy jego użyciu można łatwo przygotować pyszną i zdrową sałatkę.
Składniki:
3 upieczone buraki
Rukola
80 gram sera koziego
3 łyżki pestek słonecznika lub dyni uprażonych na patelni
Łyżka miodu
Ocet malinowy marki Kühne
Sól i pieprz
Przygotowanie
Rukolę umyj i przełóż do miski. Dodaj pokrojone w plasterki buraki i pokruszony ser kozi. Całość wymieszaj i posyp prażonymi ziarnami. Miód wymieszaj z octem i polej sałatkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ocet mirabelkowy
Ma subtelny smak dojrzałej mirabelki. Dzięki delikatnie wyczuwalnej owocowej słodyczy doskonale nada się do sałatek, sera, świeżych owoców oraz wykwintnych deserów. Poniżej przepis na deser z użyciem octu mirabelkowego.
Składniki:
1 opakowanie gęstej śmietany (36%)
Kilka łyżek octu z mirabelek marki Kühne
Łyżkę cukru pudru
Ulubione owoce (maliny, truskawki, śliwki, pomarańcze)
Przygotowanie
Owoce obierz i pokrój w plasterki. Śmietanę ubij razem z cukrem. Na dnie pucharka umieść warstwę owoców i śmietany. Skrop je octem z mirabelek. W ten sam sposób połóż kolejne warstwy.
Ocet z orzechów włoskich
Przypadnie do gustu w szczególności osobom, które cenią sobie wyraziste smaki. Charakterystyczny posmak orzechów będzie doskonale komponować się z sałatkami owocowymi i przekąskami z dodatkiem białych serów. Ocet ten będzie też świetnym uzupełnieniem zup. Wszystkim fanom słodkich smaków z pewnością zasmakuje zupa orzechowa z octem z orzechów włoskich.
Składniki:
150 gram mielonych orzechów włoskich
2 łyżki octu z orzechów włoskich marki Kühne
1 żółtko
0,5 litra mleka
1 gruszka
Łyżka brązowego cukru
Łyżka masła
Przygotowanie
Zagotuj mleko w rondelku. Dodaj do niego zmielone orzechy i trochę brązowego cukru. Całość ponownie zagotuj. Do oddzielnej miseczki wlej kilka łyżek gorącego mleka i dodaj żółtko ciągle mieszając. Tak przygotowaną zaprawę wlej do reszty mleka nie przestając mieszać. Kiedy zupa zgęstnieje zdejmij ją z ognia. Gruszkę pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Dodaj do niej pozostały cukier i ocet. Kiedy gruszka się skarmelizuje dodaj ją do gotowej zupy.
Smacznego!