Podczas karnawałowych imprez, pyszne przekąski znikają ze stołu w oka mgnieniu! Po świątecznym obżarstwie przyda się coś smacznego i zdrowego, co podać możemy na wiele sposobów. Paluszki będą świetną alternatywą dla włoskich grissini, nie dość, że są tańsze to dostępne w większej liczbie i różnych wariantach smakowych. Jak szybko przygotować paluszki z szynką parmeńską, chrupiące sałatki lub słodkie paluszki w czekoladzie?
Paluszki z szynką parmeńską
Do wina i drinków można podać solo paluszki Stema z ziołami prowansalskimi. Można je też owinąć szynką parmeńską, ułożyć na tacy lub dużym talerzu wyłożonym rukolą.
Paluszki zapiekane z żółtym serem
Wielbiciele serów, mogą owinąć paluszki w plasterek sera, następnie w szynkę i zapiec przez chwilę
w piekarniku do momentu roztopienia się sera. Takie paluszki można też podać z dipami.
Paluszki z dipami
Zamiast standardowych chipsów czy nachosów do dipów czy hummusu podaj paluszki Stema np. Bez E z sola morską i orzechami lub Bez E z bazylią i oregano. Seria Bez E stworzona jest tylko
z naturalnych składników, wypieczonych w wysokiej temperaturze bez dodatkowych tłuszczy.
DIP CZOSNKOWY
ząbek czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
koperek
sól, pieprz
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do majonezu i jogurtu. Dodaj koperek oraz przyprawy
i wszystko dokładnie wymieszaj.
DIP PAPRYKOWY
2 duże, czerwone papryki
1 papryczka chilli, najlepiej czerwona
2 pomidory
1 czerwona cebula
świeża lub suszona bazylia albo oregano
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Paprykę i papryczkę chilli przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż połówki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i piecz w piekarniku przez około 30 minut. Pomidory sparz i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je w kostkę razem z cebulą. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy, a następnie podsmaż pomidory i cebulę. Z przestudzonej papryki dokładnie zdejmij skórkę, pokrój ją na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Przypraw ziołami i duś aż papryka będzie miękka. Na koniec dodaj pieprz
i sól i całość zmiksuj. Podawaj np. paluszkami Stema o smaku ziołowym.
Paluszki w czekoladzie
SOS CZEKOLADOWY:
tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
7 łyżek mleka
łyżeczka masła
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj mleko i masło i dokładnie wymieszaj. Sos powinien mieć aksamitną konsystencję. Paluszki Stema z sezamem lub z makiem łącz z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.
Paluszki idealne do sałatek
Na imprezowych stołach nie może zabraknąć sałatek. Wytrawne paluszki Stema idealnie sprawdzą się jako dodatek do nich. Tradycyjny cezar będzie wyśmienity, jeśli zamiast zwykłych grzanek dodasz do niego pokruszone paluszki czosnkowe. Goście będą zaskoczeni i na pewno zapytają o ten składnik. Jeśli lubisz pikantniejsze smaki, do sałatek dorzuć paluszki BIO z chili.