Kuchnie wschodu robią ostatnio w Polsce furorę. I nie bez przyczyny! W końcu azjatyckie smaki charakteryzują się bogactwem aromatycznych przypraw, które nadają daniom niezwykłego smaku i zapachu. Jednak żeby spróbować indyjskiej kuchni, nie trzeba się wcale wybierać na miasto. Można również przygotować hinduskie danie we własnym domu. Wystarczy odrobina wyobraźni i nasz sprawdzony przepis! Oto propozycja na aromatyczne wegetariańskie zielone curry z ryżem basmati. Aż ślinka cieknie.
Wegetariańskie zielone curry
Składniki
- 250g ryżu basmati (np. marki Ocelio)
- 1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry
- 1 czerwona cebula
- 1 brokuł
- garść grzybów shitake
- 2 bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 słoik ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka mleka kokosowego
Przygotowanie
Na początek ugotuj ryż – kieruj się instrukcją i czasem podanym na opakowaniu. Następnie pokrój w małą kostkę bakłażany. Przełóż tak przygotowane warzywa na sito i posyp odrobiną soli. Dzięki temu zabiegowi bakłażany zostaną pozbawione nadmiaru wody. Odstaw je na około 15 minut. W tym czasie podziel brokuł na małe różyczki (najlepiej tak, by każdy kawałek dało się zjeść w całości). Poszatkuj cebulę i grzyby, a imbir i czosnek zetrzyj na tarce.
Rozgrzej olej na sporej wielkości patelni. Gotowe warzywa podsmaż i po kilku minutach zdejmij z ognia. Następnie tę samą patelnię wykorzystaj do przygotowania sosu. Jeśli jest taka potrzeba, możesz dolać nieco oleju. Na tłuszcz wsyp starte imbir i czosnek. To wszystko zalej mlekiem kokosowym. W tym wywarze rozpuść zieloną pastę curry. Pozostaw do zagotowania.
Kiedy sos będzie już zagotowany, dodaj do niego podsmażone warzywa i ciecierzycę. Całość zakryj pokrywką i duś do momentu, w którym warzywa będą miękkie. Curry podawaj z ryżem basmati.