Z przekąski kojarzącej się z nadmorskim deptakiem, gofry powoli przekształciły się w przysmak dobrze znany w naszych kuchniach. Zazwyczaj jednak przyrządzane są jedynie na słodko, a szkoda! Potrawa ta daje bowiem wiele możliwości także w wersji na słono czy ostro, z dodatkiem warzyw, sera lub mięsa. Oto kilka pomysłów na wytrawne gofry.
Wytrawne gofry z warzywami
Przygotowując gofry w nowym wydaniu, ważne jest, aby nie zaserwować przysmaków ze słodkiego ciasta. Zamiast tego sięgnij po klasyczne, które dobrze skomplementuje wytrawne składniki.
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 50 g masła
- szklanka mleka
- marchewka
- cukinia
- 2-3 plasterki szynki
- sól i pieprz
250 g mąki wsyp do miski. Zrób dołek na środku i dodaj do niego 2 żółtka. Roztop 50 g masła i wlej je do masy, a następnie dodaj mleko. Składniki wymieszaj, aż stworzą gładką i jednorodną masę. Białka ubij mikserem na sztywno, po czym dodaj do ciasta. Na koniec zetrzyj marchewkę i cukinię, a później pokrój szynkę w cienkie paseczki. To wszystko wrzuć do masy i przypraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzej gofrownicę, a do przygotowanego urządzenia wlej ciasto. Gotowe gofry udekoruj według uznania, np. warzywami albo parmezanem.
Zobacz także: Naleśniki z białą kaszą gryczaną i grzybami
Ziemniaczane gofry
Do wytrawnych gofrów wspaniale sprawdzi się również ciasto ziemniaczane. To także pomysł na bezglutenową wersję tego przysmaku, więc potrawą będą mogli delektować się także ci, którzy unikają zbóż. Ziemniaczane gofry fantastycznie sprawdzają się w zastępstwie bułki przy komponowaniu burgerów, jak i w towarzystwie grillowanych warzyw.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 6 jaj
- sól i pieprz
Obrane ziemniaki ugotuj i zetrzyj na puree. Dodaj do nich 6 żółtek, całość dopraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj ubite białka. Upiecz w gofrownicy.
Gofry na później
Jeśli nie jesteś w stanie zjeść wszystkich gofrów od razu, to nie panikuj! Smakołyk ten można przechować w zamrażarce, najlepiej w pudełku bądź owinięte plastikową torebką. Poszczególne gofry należy oddzielić od siebie papierem do pieczenia, żeby się nie skleiły. Przed spożyciem gofry rozgrzej w gofrownicy, ustawiając ją na funkcję rozmrażania.