Kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem

on
Kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem
Kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorkiem.

Poranek jest zazwyczaj stresującym czasem. Wstajemy i od razu rozpoczynamy walkę z czasem. Byle tylko wyjść z domu odpowiednio wcześnie i zdążyć na autobus, pociąg, przed największymi korkami. Tymczasem w szkole czy pracy czeka na nas piętrząca się góra zadań. Przez to wszystko przebrnąć musimy na dostarczonej nam razem ze śniadaniem energii. Dlatego posiłek ten jest tak ważny! Porządne, pożywne śniadanie nie tylko zaspokoi głód, ale i przygotuje nasz organizm do stawienia czoła nadchodzącemu dniowi.

Kanapki z pastą jajeczna i szczypiorkiem

Mimo że trudno wstać skoro świt, dla smacznego śniadania naprawdę warto! Oczywiście nikt nie ma ochoty przygotowywać z rana skomplikowanych potraw, dlatego wielu z nas sięga po kanapki. Ale i te mogą być ucztą dla podniebienia. Tradycyjnie już na wiosnę na stołach królują jajka, które również można wkomponować w poranną przegryzkę. Zamiast jajecznicy czy omleta, przygotujmy kanapki z pastą jajeczną i świeżym szczypiorkiem. Dla ułatwienia pastę możemy przyrządzić wieczorem i wstawić ją do lodówki, tak by rano już na nas czekała.

Zobacz także: Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”

Składniki na 4 porcje

  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba razowego
  • 3 łyżki majonezu Hellmann’s Babuni
  • 1 szczypta pieprzu czarnego z Wietnamu, mielony Knorr
  • 1 szczypta soli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 papryka
  • 4 listki sałaty masłowej
  • 4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania

Pasta jajeczna: Ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. Później obierz je ze skorupek. Następnie umyj warzywa i posiekaj jajka, szczypiorek oraz paprykę. Gotowe kawałki przełóż do miski. Dodaj do nich majonez. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.

Kanapki: Na kromce chleba ułóż liść salaty. Nałóż na niego pastę jajeczną. Kanapkę udekoruj przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.