Pomysły na panini – 4 wyjątkowe przepisy

on
panini pomysly
Pomysły na panini – 4 wyjątkowe przepisy. Foto Breville.

Ta słynna włoska kanapka z opiekacza to świetny sposób na szybki lunch, bo jest podawana na ciepło mimo krótkiego czasu przygotowania. Jest tym bardziej popularna, że w kuchni mamy z nią pełną dowolność, a zawartość bułki ogranicza jedynie nasza fantazja. Oto najlepsze pomysły na niezwykłe panini, które zachwyci twoje kubki smakowe.

Pomysły na tradycyjne panini

Zwykły, biały chleb czy pieczywo na zakwasie nie nadadzą się niestety do panini. Do tej potrawy potrzebna jest miękka i delikatna bułka o owalnym kształcie. Najczęściej wybierane do tego są ciabatta, foccacia lub pełnoziarnista bagietka. W tradycyjnym panini znaleźć można zazwyczaj ser, np. mozzarellę, camembert, brie, kozi lub pleśniowy. Do tego dokładamy też mięso, jak salami, szynkę parmeńską, wołowinę lub kurczaka. Podaje je się również z warzywami. Najlepiej pasują papryka, cukinia, bakłażan, pomidor, sałata, oliwki czy świeży szpinak. Nierzadko natknąć się można także na awokado. Nie należy zapominać o dobrym opiekaczu, np. od firmy Breville, dzięki któremu sfinalizujemy potrawę. A jak będą wyglądały panini w nieco mniej typowym wydaniu?

Tuńczyk i curry

Składniki

  • 2 chlebki panini
  • 1 puszka tuńczyka 140g
  • 1 cebula
  • 200g ementalera
  • 1 łyżeczka curry
  • Sól
  • Pieprz
  • Opiekacz

Przygotowanie
Odsącz tuńczyka. Później rozgnieć go na głębokim talerzu i dodaj curry, sól i pieprz. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Pokrój w paski cebulę i ementaler, a chlebki przekrój wzdłuż. Przygotowaną wcześniej mieszankę rozłóż na dolnych połówkach bułek. Potem dodaj na wierzch po kilka plastrów sera i cebuli. Zamknij panini z pomocą górnych połówek bułek i opiekaj w opiekaczu do momentu, kiedy ser się rozpuści.

Szpinak i ser brie

Składniki

  • 2 chlebki panini 
  • 100 gramów szpinaku na osobę (świeżego lub mrożonego)
  • Kilka plastrów sera brie
  • Kilka listków bazylii
  • Masło
  • Opiekacz

Przygotowanie
Bułki przekrój wzdłuż i obie strony posmaruj masłem. Następnie pokrój ser brie na cienkie plasterki. Zblanszuj szpinak, po czym ułóż go na dolnej połowie panini. Na wierzchu połóż ser i listki bazylii. Na koniec zamknij panini górną połową bułek i opiekaj, aż ser się rozpuści.

Zobacz także: Wytrawne gofry na śniadanie i kolację

Miód i kozi ser

Składniki

  • 5 chlebków panini
  • Kilka plastrów koziego sera
  • 4 pomidory
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Miód płynny
  • Opiekacz

Przygotowanie
Kozi ser i umyte pomidory pokrój na plasterki. Następnie ułóż je na przekrojonych w pół bułkach. Później na wierzch połóż kilka listków bazylii, a całość obficie polej miodem. Gotowe panini zamknij górnymi częściami bułek i opiekaj, aż ser się rozpuści.

Maliny, gruszki i pianki marshmallow

Składniki

  • 2 chlebki panini 
  • 50 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 2 małe gruszki
  • 10 pianek marshmallow
  • Cytryna

Przygotowanie
Najpierw przekrój bułki na pół. Obierz i pokrój gruszkę, a następnie posmaruj ją sokiem z cytryny. Pianki przekrój na dwie części. Ułóż je na dolnej stronie chleba. Umyj i osusz maliny, po czym połóż je na piankach. Na wierzch nałóż plastry gruszki. Na koniec całość przykryj drugą połową bułki i opiekaj, aż pianki się rozpuszczą.