Sernik tiramisu, czyli przepyszne 2w1

sernik tiramisu
Sernik tiramisu, czyli przepyszne 2w1.

Pytać o ulubiony deser to jak pytać o ulubione dziecko – wybór jest wręcz niemożliwy. Na szczęście z przepisem na sernik tiramisu wcale nie trzeba będzie się decydować. To oryginalne połączenie dwóch uwielbianych smakołyków zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Również ty daj się mu uwieść!

Składniki na sernik tiramisu

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka zmielonej kawy
  • 15 ml likieru Amaretto
  • 50 g masła
  • 5 jajek
  • 45 g biszkoptów
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy

Przygotowanie

Na początek rozgrzej piekarnik do 175 stopni. W ramach przygotowań wyłóż też tortownicę papierem do pieczenia.

Roztop czekoladę w łaźni wodnej, natomiast kawę rozpuść w gorącym likierze Amaretto. Napar odstaw do ostygnięcia i oddziel fusy od płynu.

Masło posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dodaj 1 łyżkę cukru i ucieraj mikserem, aż składniki się połączą. Do powstałej w ten sposób masy wlej rozpuszczoną czekoladę, kawę z likierem oraz jedno jajko. Wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Później przełóż ją do blachy i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ułóż biszkopty. Całość wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10 minut.

Twaróg sernikowy i serek mascarpone przełóż do miski. Przez kilka minut ucieraj mikserem, aż składniki się połączą. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawaj 3 łyżki cukru, 4 jajka, mąkę ziemniaczaną, a także aromat waniliowy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz 10-15 minut w 175 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 120-130 stopni i piecz 90 minut. Sernik podawaj posypany kakao.