Tłusty czwartek już za progiem, a wraz z nim – prawdziwe pączkowe szaleństwo. Poza lukrowanymi łakociami, a także nieodzownym talerzem faworków i racuchów, na nasz stół trafią również puszyste, lekkie serowe oponki w rozpływającej się w ustach czekoladowej polewie. Są one nie tylko prawdziwym smakołykiem, ale przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu.
Oponki z czekoladą – nowe oblicze pączków
Pączki królują na stołach już od dawna, ale o dziwo nie zawsze były słodkimi wypiekami, z którymi kojarzymy je dzisiaj. Kiedyś podawano je w wersji wytrawnej, a sam przysmak nie był miękki i puchaty, ale raczej twardy. Ich ewolucja w różnych krajach przybrała rozmaite kształty – podczas gdy u nas królują te okrągłe z marmoladą, to w Hiszpanii czy Meksyku łatwiej znajdziemy podłużne churros, a w Stanach natrafimy na słynne donuty z dziurką. W tłusty czwartek warto pokusić się o upieczenie wariacji właśnie na ten ostatni rodzaj pączka, a mianowicie serowej oponki z czekoladą.
Zobacz także: American chocolate cookies
Składniki
- 1 kg białego sera
- 0,7 kg mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 400 g (4 tabliczki) czekolady Terravita (mlecznej lub gorzkiej)
- tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy bądź słonecznikowy)
- do dekoracji: orzeszki, suszone owoce, wiórki kokosowe itp.
Przygotowanie
Rozkrusz biały ser. Dodaj do niego mąkę, jajka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość wyrób na ciasto, które następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wytnij kółka. Za pomocą kieliszka w przygotowanych kółkach zrób dziurkę w środku. Tak wycięte oponki smaż na głębokim tłuszczu do momentu, gdy osiągną złoty kolor. Zostaw do przestygnięcia.
W garnuszku rozpuść czekoladę. W tak przygotowanej polewie zanurz oponki. Według uznania wypieki ozdób dodatkami, np. orzeszkami, wiórkami kokosowymi i suszonymi owocami.