Składniki
- pół kostki masła (125g)
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czekolada mleczna Terravita
- czekolada gorzka pomarańczowa 70% kakao Terravita
- pół szklanki orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy dokładnie w mikserze, dodajemy część dość drobno posiekanych orzechów. Kroimy
- Czekoladę gorzką pomarańczową 70% kakao Terravita na małe kawałeczki, wrzucamy do ciasta, lekko mieszamy. Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia.
- Robimy kulki o średnicy ok. 3-4 cm, wgniatamy w każdą kulkę kosteczkę Czekolady mlecznej
Terravita i zawijamy ją dość dokładnie w ciasto. - Rozpłaszczamy i układamy na wierzchu połówki orzechów wg uznania. Uformowane ciastka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika i wypiekamy w temperaturze 180
stopni przez 12 minut. - Upieczone ciastka wyciągamy z pieca, układamy na tacy lub pakujemy do puszki. Ze środka ciepłego ciastka po przełamaniu powinna lekko wypływać czekolada. Smaczne na ciepło i po wystygnięciu.
Cena: Czekolada mleczna Terravita – 2,59 zł/ op. 100 g
Czekolada gorzka Terravita – 3,19 zł/op. 90 g