Wiosenna sałatka z tuńczykiem oraz ryżem Britta będzie zaskakującą propozycją na lekki obiad lub kolację. Sałatkę podajemy gotową do wymieszania i doprawienia pysznym dressingiem z oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki.
Składniki:
- 100g ryżu parboiled (np. marki Britta)
- 1 puszka tuńczyka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 awokado
- 1 gałązka selera naciowego
- 1/2 czerwonej papryki
- cytryna
- 1/2 łyżki natki pietruszki
- chili
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę, selera i paprykę kroimy w dobrą kostkę.
- Awokado obieramy i siekamy widelcem, mieszamy z połową wyciśniętego przez praskę
czosnku, doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny. - Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy mieszamy z 1 łyżka soku z cytryny, posiekaną natką pietruszki, pozostałym czosnkiem, odrobina chili, solą i pieprzem.
- Składniki pokrojone w kostkę, awokado oraz tuńczyka wykładamy na talerz. Dressing
podajemy w osobnym naczyniu.