Sałatka z ryżem, tuńczykiem i dressingiem pietruszkowym

on
Sałatka z ryżem, tuńczykiem
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i dressingiem pietruszkowym

Wiosenna sałatka z tuńczykiem oraz ryżem Britta będzie zaskakującą propozycją na lekki obiad lub kolację. Sałatkę podajemy gotową do wymieszania i doprawienia pysznym dressingiem z oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki.

Składniki:

  • 100g ryżu parboiled (np. marki Britta)
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cytryna
  •  1/2 łyżki natki pietruszki
  •  chili
  • 1 ząbek czosnku
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę, selera i paprykę kroimy w dobrą kostkę.
  3.  Awokado obieramy i siekamy widelcem, mieszamy z połową wyciśniętego przez praskę
    czosnku, doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny.
  4. Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy mieszamy z 1 łyżka soku z cytryny, posiekaną natką pietruszki, pozostałym czosnkiem, odrobina chili, solą i pieprzem.
  5. Składniki pokrojone w kostkę, awokado oraz tuńczyka wykładamy na talerz. Dressing
    podajemy w osobnym naczyniu.