Deska serów – pyszna przekąska na karnawał (i nie tylko!)

on
deska serów
Deska serów – pyszna przekąska na karnawał (i nie tylko!)

Myśląc o karnawałowych przekąskach, wiele osób wyobraża sobie chipsy, słone paluszki czy orzeszki. Jednak przegryzki na imprezę i do świętowania wcale nie muszą kojarzyć się ze śmieciowym jedzeniem. Wystarczy sięgnąć po nieco odważniejszą propozycję, jaką będzie deska serów. Fantastycznie sprawdzi się ona w każdej sytuacji – czy to podczas kolacji z przyjaciółmi, na urodzinach czy podczas świątecznego spotkania,  przemyślany wybór serowych kąsków spotka się z entuzjastycznym odzewem. Dlaczego jeszcze lubimy to danie? Oczywiście przez łatwość przygotowania! Nie wymaga ono bowiem gotowania czy długiego obrabiania składników. Nie odejmuje mu to jednak smaku czy estetyki. Jak przygotować idealną deskę serów na karnawał?

Deska serów

Najsmaczniejsze deski serów charakteryzują się różnorodnością. Najlepiej dobrać co najmniej 4 gatunki, które będą różniły się zarówno smakiem, jak i wyglądem czy konsystencją. Dzięki połączeniu twardych, miękkich i półmiękkich kąsków goście nie znudzą się kolejnymi gryzami.

Przy wyborze serów dobrze jest kierować się własnymi preferencjami. Nie wolno jednak zapominać o smakołykach, którym deska serów będzie towarzyszyć. Do lekkiego winna fantastycznie nadawać się będzie Aldamer, ser typu szwajcarskiego, o łagodnie słodkawym i delikatnym smaku. Jego miąższ jest twardszy od serów typu holenderskiego, takich jak Gouda czy Edamski, którymi można urozmaicić  przystawkę. Do tego dobrze pasować będą na przykład francuski ser brie czy grecka feta, a nawet aromatyczny cheddar.

Poprawne przygotowanie

Różnorodność smaków i konsystencji to nie wszystko. Deska serów powinna być również ucztą dla oczu. Dlatego sery zaserwuj w różnych kształtach – kwadratach, kółkach, trójkątach czy plasterkach. Smakołyków nie powinno być też ani za mało, ani za dużo. Deska mająca wystąpić w roli przystawki powinna zawierać około 30 gramów sera na osobę. Jeśli prezentujemy ją natomiast jako główne danie, ilość tę należy podwoić. Całość najlepiej przygotować z pewnym wyprzedzeniem. Sery są najsmaczniejsze w temperaturze pokojowej, dlatego dobrze wyciągnąć je z lodówki około godziny przed planowanym przyjęciem. Jeśli znajdują się wciąż w opakowaniu, nie otwierajmy go zawczasu. Dzięki temu sery nie wyschną.

Dodatki

Nie samym serem żyje człowiek. Poza tymi mlecznymi pysznościami deskę należy wzbogacić o dodatki, które skomplementują ich smaki i aromaty. Wśród kąsków, które powinny znaleźć się na desce serów, nie może zabraknąć pieczywa czy krakersów. Poza tym warto uzupełnić wszystkie kategorie smakowe i dobrać słodkie, słone i pikantne dodatki. Mogą to być na przykład dżemy, hummus czy wybór mięs. Z kolei warzywa i owoce będą równoważyły odmienne doznania, pozwalając na przechodzenie między różnymi rodzajami sera.

Zobacz także: Ciekawy przepis na chleb