Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”

on
Fasolowa pasta kanapkowa
Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”

Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten – od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej – był czasem pożegnania z… mięsem. Warto więc w tym okresie przygotować nowe, smaczne i bogate w odżywcze składniki menu. Dziś prezentujemy prosty przepis na smaczne smarowidło, które podbije Twoje serce. Oto fasolowa pasta kanapkowa!

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  •  ½ szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 ml)
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 8 suszonych, wędzonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 pęczek lubczyku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W drobną kostkę pokrój cebulę i śliwki, a jabłko zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek i natkę lubczyku.
  2. Usmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, by była lekko rumiana, a następnie dodaj czosnek, śliwki i jabłko. Poczekaj, aż wszystko wystygnie.
  3. Fasolę z częścią wody z puszki zmiksuj, dodaj oliwę i podsmażone składniki. Przypraw lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Pastę podawaj schłodzoną z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym.