Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci się słynnymi rogalami marcińskimi, to Kujawy też mają swoje rogale – tylko barcińskie! Może kolejną wycieczkę warto więc rozpocząć od skosztowania lokalnych słodyczy? Wszak przez żołądek do serca!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- 5 g drożdży instant Delecta
- 500 g masy makowej Bakalland
Farsz:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 g cynamonu
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 30 g miodu
Dekoracja:
- Migdały w płatkach Bakalland
Sposób przygotowania:
- Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Następnie ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mleko, drożdże, mąkę i roztopione masło.
- Całość dokładnie mieszamy, robimy kulę, którą owijamy folią i wkładamy na godzinę do stężenia.
- Twarde ciasto dzielimy na dwie nierówne części (jedna to 2/3 ciasta, druga 1/3).
- Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia.
- Na cieście rozkładamy równo masę makową.
- Na jej powierzchni rozkładamy kawałeczki ciasta z mniejszej części.
- Ciasto pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku.Kołocz jest prosty i szybki, a do tego pyszny. Czego chcieć więcej?