Kołocz śląski

on
Kołocz śląski


Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci się słynnymi rogalami marcińskimi, to Kujawy też mają swoje rogale – tylko barcińskie! Może kolejną wycieczkę warto więc rozpocząć od skosztowania lokalnych słodyczy? Wszak przez żołądek do serca!

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 50 ml mleka
  • 2 jaja
  • 5 g drożdży instant Delecta
  • 500 g masy makowej Bakalland

Farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 g cynamonu
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 30 g miodu

Dekoracja:

  • Migdały w płatkach Bakalland

Sposób przygotowania:

  1. Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Następnie ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mleko, drożdże, mąkę i roztopione masło.
  3. Całość dokładnie mieszamy, robimy kulę, którą owijamy folią i wkładamy na godzinę do stężenia.
  4. Twarde ciasto dzielimy na dwie nierówne części (jedna to 2/3 ciasta, druga 1/3).
  5. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią wysmarowaną tłuszczem formę do pieczenia.
  6. Na cieście rozkładamy równo masę makową.
  7. Na jej powierzchni rozkładamy kawałeczki ciasta z mniejszej części.
  8. Ciasto pieczemy 45 minut w nagrzanym piekarniku.Kołocz jest prosty i szybki, a do tego pyszny. Czego chcieć więcej?