Krem z dyni

on
Krem z dyni

Składniki

  • Średnia dynia
  • Ok. 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 1 biała pietruszka
  • ¼ selera
  • Puszka mleka kokosowego
  • Olej z pestek winogron Olitalia
  • 1-2 łyżki masła
  • Pieprz cayenne i sól do smaku
  • Pesto z bazylią Ponti 190g

Wykonanie

Dynię pokrój na kawałki, polej olejem i wstaw do piekarnika na godzinę w 220°C. Następnie oczyść ze skóry, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój w drobną kostkę warzywa korzeniowe i cebulę. Do garnka nalej trochę oleju oraz dodaj łyżkę masła. Zeszklij cebulę, dodaj pokrojone warzywa. Duś dalej ok. 5 min podlewając bulionem. Potem dodaj resztę bulionu, całą dynię gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodaj całe mleczko kokosowe pieprz cayenne i sól do smaku. Zblenduj na gładko. Podawaj ze strużką mleka kokosowego oraz kleksem pesto Ponti z bazylią.