Składniki
- Średnia dynia
- Ok. 1 litr bulionu drobiowego
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 1 biała pietruszka
- ¼ selera
- Puszka mleka kokosowego
- Olej z pestek winogron Olitalia
- 1-2 łyżki masła
- Pieprz cayenne i sól do smaku
- Pesto z bazylią Ponti 190g
Wykonanie
Dynię pokrój na kawałki, polej olejem i wstaw do piekarnika na godzinę w 220°C. Następnie oczyść ze skóry, pokrój na kawałki. Obierz i pokrój w drobną kostkę warzywa korzeniowe i cebulę. Do garnka nalej trochę oleju oraz dodaj łyżkę masła. Zeszklij cebulę, dodaj pokrojone warzywa. Duś dalej ok. 5 min podlewając bulionem. Potem dodaj resztę bulionu, całą dynię gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie dodaj całe mleczko kokosowe pieprz cayenne i sól do smaku. Zblenduj na gładko. Podawaj ze strużką mleka kokosowego oraz kleksem pesto Ponti z bazylią.