Szykując dziecku do szkoły drugie śniadanie, warto właściwie skomponować ten posiłek. Dla wszystkich zabieganych mam oczywistą i najprostszą propozycją śniadaniową są kanapki, które wcale nie muszą być nudne. Różnorodności dostarcza nam już sama podstawa kanapki – pieczywo, raz może to być kromka chleba razowego, bułka grahamka, bagietka pszenna, a nawet chałka. Jako dodatki możemy użyć np. pastę rybną, chudy twarożek, czy mozzarellę. Dobrze również, by między kromki włożyć dobrej jakości wędliny np. polędwicę z kurczaka ŻARŁAKI od firmy Konspol, która jest doskonałym budulcem rosnącego organizmu. Do lunch boxu możemy również wrzucić orzechy włoskie lub pestki dyni, które zapewnią właściwą porcję kwasów tłuszczowych.
Składniki:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- 2 plastry polędwicy z kurczaka
- 3 rzodkiewki
- 1 świeży ogórek
- 2 liście sałaty rzymskiej
- 1 pomidor
- starty żółty ser do posypania
- serek śmietankowy do posmarowania
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jedną kromkę chleba smarujemy serkiem śmietankowym
- Układamy na niej liść sałaty, starty żółty ser, plastry pomidora, ogórka, rzodkiewki oraz polędwicę z kurczaka
- Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą
- Przykrywamy drugą częścią kanapki
- Kanapkę przekrajamy na skos w trójkąt
Smacznego!