Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- 6 dag drożdży
- 3 jajka
- 1 białko jajka do posmarowania bułek
- 1 szklanka wody
- ½ kostki margaryny
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sezamu
Składniki na farsz
- 1 opakowanie parówek
- kilka plasterków sera żółtego
- ¾ szklanki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności na kuchence podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i łyżką mąki
- Tak przygotowany odczyn odstawiamy w zaciemnione miejsce, by urósł
- Następnie przez sitko przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, margarynę oraz resztę mleka
- Cały czas mieszając dodajemy powoli przygotowany wcześniej
rozczyn - Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło
- Kiedy ciasto nabierze idealnych rozmiarów, rozwałkowujemy je i kroimy na prostokąty
- Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy przecier pomidorowy, układamy plasterki żółtego sera i parówkę z kurczaka
- Całość zwijamy w rulon i układamy na wyłożonej papierem formie.
- Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem
- Pieczemy w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez około 20 minut
Smacznego!