Wesołe biesiady przy ognisku, na łonie natury w gronie rodziny i przyjaciół lubi każdy. To okazja do rozmów, zabawy i odpoczynku. Takie spotkania można połączyć ze wspólnym przygotowaniem smacznego i pożywnego posiłku, który zasmakuje wszystkim. Zamiast typowej kiełbaski z grilla możemy zaskoczyć towarzystwo pysznym daniem przyrządzonym w kociołku.
Składniki:
- ok. ½ kg Kiełbasy głogowskiej Dobrowolscy,
- ok. ½ kg Boczku stryjka z linii Tradycyjnie Wędzone Dobrowolscy,
- 1,5 kg cukinii,
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 świeże czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 ml pulpy pomidorowej (passaty) lub 1 kg pomidorów,
- ok. 200 ml bulionu,
- 100 ml śmietany 18% lub puszka 400 g mleczka kokosowego,
- 2 łyżki fermentowanego sosu sojowego i/lub ½ łyżki sosu rybnego,
- oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,
- przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz/chili, gałązki świeżego majeranku (lub majeranek
suszony), 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązki świeżego koperku
(lub koperek suszony), kilka gałązek świeżej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kociołek stawiamy bezpośrednio na palenisku lub na kracie nad paleniskiem.
- Najlepiej, aby był żeliwny, jeżeli gotujemy w plenerze. W kuchni wystarczy zwykły garnek. Wlewamy olej.
- Kiełbasę głogowską Dobrowolscy kroimy na plasterki a Boczek stryjka Dobrowolscy w kostkę
i wrzucamy do kociołka. - Dodajemy marchew i cebulę pokrojone w talarki. Wszystko lekko
podsmażamy. - Następnie zalewamy całość 200 ml bulionu i dusimy pod przykryciem około 10-15 min. W razie braku bulionu woda z menażki też się nada.
- Kroimy pieczarki, cukinie obrane ze skórki i czerwoną paprykę w paski, a następnie wrzucamy do naczynia. Kolejny krok to dodanie pulpy pomidorowej (passaty) lub obranychze skórki i pokrojonych w drobną kostkę pomidorów. Teraz czas na sos sojowy i/lub sos rybny. Sos rybny ma intensywny zapach, ale nie należy się tym przerażać, bo w potrawie aromat ten zniknie znakomicie podbijając smak.
- Dodajemy wyciśnięty na prasce (lub pokrojony na plasterki) czosnek i przyprawy w ilości według gustu.
- Polecane przez nas dawkowanie to: łyżeczka papryki wędzonej, ½ łyżeczki pieprzu lub chili, gałązka pociętego majeranku lub łyżeczka suszonego, 4 suszone liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, gałązkę pociętego drobno koperku lub łyżeczka suszonego.
- Potrawa będzie gotować się na ognisku około 2 godzin. Mieszamy zatem w naszym kociołku od czasu do czasu, sprawdzając, czy zawartość już jest gotowa.
- Smacznego i dobrej zabawy!