O tym, że ser w każdej formie jest wspaniałym przysmakiem, wie każdy. Przedstawiamy przepis na tradycyjny camembert z grilla, który zachwyci podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.
Przy wyborze produktu musimy pamiętać, że oryginalny, świeży camembert powinien mieć porowatą strukturę bez nacieków i barwę kremową wewnątrz. Ponadto musi być lekko sprężysty przy delikatnym naciskaniu. W przeciwnym razie przysmak może okazać się nieświeży, chociaż istnieją też tacy, według których taki ser smakuje jeszcze lepiej.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na tradycyjny camembert z grilla:
- 4 sery camembert
- 4 łyżki sosu Hellmann‘s Tartar
- 250 gramów rukoli
- 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego Knorr
- 4 kromki chleba
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka włoskiej mieszanki ziół i przypraw z suszonymi pomidorami Knorr
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek z sosem sałatkowym czosnkowo-ziołowym, sokiem z cytryny oraz łyżką wody.
- Zrób grzanki. Kromki chleba skrop oliwą z oliwek, a następnie posyp włoską mieszanką ziół i przypraw z suszonymi pomidorami.
- Camemberty grilluj z każdej strony przez około 3-4 minuty. Dopilnuj, aby podczas przewracania nie pękła serowa skórka. Grzanki również przysmaż na grillu.
- Gotową grzankę połóż na talerzu i nałóż na nią łyżkę sosu tatarskiego. Na to wszystko połóż ser. Posyp listkami rukoli oraz skrop sosem sałatkowym. Danie podawaj od razu po przyrządzeniu.