Ciasteczka wstążeczki bez cukru

Ciasteczka wstążeczki bez cukru

Składniki:

  • 50 g erytrytolu (patrz: wskazówki)
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g białej mąki orkiszowej lub 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)

Różowy lukier bez cukru:

  • 160 g erytrytolu (patrz: wskazówki)
  • 25-30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz: wskazówki) lub 25-30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z czerwonych buraków

Sposób przygotowania:

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać erytrytol, zmielić 15 s/obr. 10. Erytrytol zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, mąkę, jajko, sól i ekstrakt z wanilii, wymieszać 25-30 s/obr. 5.
  3. Przełożyć na blat, uformować kulę, następnie spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 7 mm, następnie ostrym nożem pokroić na pasy o szerokości 2 cm. Paski ciasta pokroić na kawałki dł. 15-18 cm.
  6. Paski zwijać, tworząc kształt pętelki, układać na przygotowanej blasze, następnie w każdą pętelkę ostrożnie wbić patyczek (patrz: wskazówki).
  7. Piec 13-15 min (180°C) lub do czasu, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru. Ostrożnie przełożyć na kratkę do studzenia, pod kratkę podłożyć arkusz papieru do pieczenia.

Różowy lukier bez cukru

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać erytrytol, zmielić 15 s/obr. 10. Erytrytol zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sok z cytryny i sok z czerwonych buraków, wymieszać 10 s/obr. 2.
  3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejną 1 min/obr. 2.
  4. Powstałym lukrem posmarować jeszcze ciepłe ciasteczka za pomocą pędzelka, odstawić na 5-10 min, aż pierwsza warstwa lukru lekko zastygnie, następnie nałożyć drugą warstwę. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać jako deser.

Wskazówki:

Erytrytol to substancja słodząca, która nie jest polecana dla dzieci poniżej 3 roku życia.
W punkcie 4. można pominąć wbijanie patyczków, wówczas powstaną tradycyjne ciasteczka.
W punkcie 6. jeśli lukier jest zbyt gęsty, można dodać kilka kropel soku z cytryny lub soku z buraka.