Zdrowe pomysły na szkolny lunch

on
Warzywno-jajeczne muffinki

Drugie śniadania i przekąski pakowane do szkolnych pudełek śniadaniowych są bardzo ważne, ponieważ zapewniają dzieciom energię i składniki odżywcze potrzebne do właściwego rozwoju i zdobywania wiedzy. Dlatego, powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w śniadaniówkach znalazły się zdrowe produkty, które będą również atrakcyjne wizualnie i smakowo. Co zatem zaproponować dziecku, aby nie sięgało po niezdrowe słodkości?

„Z własnego doświadczania wiem, że dzieci najchętniej zjadają fast foody i słodycze, a przekonanie ich do zdrowych dań nie należy do łatwych. Skorzystajmy zatem, z rozwiązań proponowanych przez dietetyków i piłkarzy FC Barcelony, którzy w ramach akcji #jedzjakmistrz uchylili rąbka tajemnicy i pokazali nam co jedzą mistrzowie. Na początek spróbujmy przygotować warzywno – jajeczne muffinki, pełne szpinaku, pomidorów i awokado. Szpinak jest  bogaty w beta-karoten, witaminę C i luteinę, które są powszechnie znanymi przeciwutleniaczami” – mówi Agnieszka Mielczarek, dietetyk i ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz

Do przygotowania warzywno-jajecznych muffinek potrzebujesz:

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 60ml mleka
  • 80g posiekanego szpinaku
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 30g szalotki
  • 1 awokado
  • 20g posiekanej pietruszki
  • pół opakowania sera feta

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotuj foremki na muffinki i posmaruj każdą dokładnie oliwą z oliwek.
  3. W dużej misce wymieszaj jajka i mleko.
  4. Dodaj szpinak, pietruszkę, pomidory i szalotki, a następnie mieszaj aż do całkowitego połączenia składników.
  5. Podziel mieszaninę równomiernie między miseczkami na muffinki i piecz bułeczki przez około 20 – 25 minut.
  6. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  7. Muffinki posyp serem feta i pietruszką.