Drugie śniadania i przekąski pakowane do szkolnych pudełek śniadaniowych są bardzo ważne, ponieważ zapewniają dzieciom energię i składniki odżywcze potrzebne do właściwego rozwoju i zdobywania wiedzy. Dlatego, powinniśmy zwracać uwagę na to, aby w śniadaniówkach znalazły się zdrowe produkty, które będą również atrakcyjne wizualnie i smakowo. Co zatem zaproponować dziecku, aby nie sięgało po niezdrowe słodkości?
„Z własnego doświadczania wiem, że dzieci najchętniej zjadają fast foody i słodycze, a przekonanie ich do zdrowych dań nie należy do łatwych. Skorzystajmy zatem, z rozwiązań proponowanych przez dietetyków i piłkarzy FC Barcelony, którzy w ramach akcji #jedzjakmistrz uchylili rąbka tajemnicy i pokazali nam co jedzą mistrzowie. Na początek spróbujmy przygotować warzywno – jajeczne muffinki, pełne szpinaku, pomidorów i awokado. Szpinak jest bogaty w beta-karoten, witaminę C i luteinę, które są powszechnie znanymi przeciwutleniaczami” – mówi Agnieszka Mielczarek, dietetyk i ambasadorka akcji Beko #jedzjakmistrz
Do przygotowania warzywno-jajecznych muffinek potrzebujesz:
Składniki:
- 8 dużych jaj
- 60ml mleka
- 80g posiekanego szpinaku
- 100g pomidorków koktajlowych
- 30g szalotki
- 1 awokado
- 20g posiekanej pietruszki
- pół opakowania sera feta
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj foremki na muffinki i posmaruj każdą dokładnie oliwą z oliwek.
- W dużej misce wymieszaj jajka i mleko.
- Dodaj szpinak, pietruszkę, pomidory i szalotki, a następnie mieszaj aż do całkowitego połączenia składników.
- Podziel mieszaninę równomiernie między miseczkami na muffinki i piecz bułeczki przez około 20 – 25 minut.
- Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Muffinki posyp serem feta i pietruszką.