Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską

Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską

Letnie dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jedną z przyjemniejszych opcji aktywności w plenerze, może być wycieczka rowerowa poza miasto. Po dłuższym czasie pedałowania, warto zrobić przerwę na sycącą przekąskę, która doda nam energii na dalszy etap drogi.

Składniki:

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  •  ½ kostki masła
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Farsz:

  • 3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
  • ser mozzarella
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • białko z jednego jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika.
  3. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki.
  4. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem.
  5. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta.
  6. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni.
  7. Wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą.
  8. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min.
  9. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą
    bazylią.

Przeczytaj inne:
Kuskus izraelski z małżami i krewetkami w sosie curry

Kuskus izraelski z małżami i krewetkami w sosie curry to propozycja na pyszny i pełnowartościowy posiłek.

Zamknij