Chatka łososiowo-szpinakowa

on
Chatka-szpinakowo-lososiowa. Foto Orchidea Creative Group

Planujesz kolację dla bliskim i brakuje Ci pomysłu na nietuzinkowe danie? W roli kulinarnego gwoździa menu idealnie odnajdzie się Chatka szpinakowo-łososiowa. Danie to nie tylko prezentuje się efektownie, ale też jest wyjątkowo smaczne. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Składniki:

Ciasto

  •  80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  4 duże jajka
  • 1 łyżeczka soli
  •  łyżeczka cukru
  • ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  łyżki oleju

Nadzienie

  • 200 g serka śniadaniowego
  • 50 g sera feta
  • 50 g łososia wędzonego w plastrach
  •  sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól.
  2. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem.
  3. Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej
    nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut.
  4. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
  5. Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części
    ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim.
  6. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.