Irlandzkie smaki: Po drugie… mięso

on

Irlandzkie gusta kulinarne mają sporo wspólnego z polskimi zwyczajami. Kolejny dowód? Oprócz ziemniaka na świątecznym stole z pewnością znajdzie się jakieś danie mięsne. Mieszkańcy Zielonej Wyspy lubują się w różnego rodzaju gulaszach.


Kucharze Knorr mają kilka pomysłów, by ciekawie skomponować jego składniki. Może to być Gulasz z kiełbasy i ziemniaków lub interesujący Gulasz cebulowy ze szczyptą cynamonu i dodatkiem czosnku. Niezwykle popularna w Irlandii jest również kaszanka – white pudding lub black pudding (biała lub czarna). W Polsce znamy wiele sposobów na jej przyrządzenie, ale czy nic nas już nie jest w stanie zaskoczyć? Może w ten dzień warto nieco poeksperymentować i spróbować Pierogów z kaszanką i cynamonem?Jeśli natomiast zależy nam na bardzo szybkim daniu, przygotujmy Kaszankę z cebulką i jajkiem.Chcąc pozostać w irlandzkiej kuchni, możemy również na obiad przyrządzić stek. Kucharze Knorr polecają zwłaszcza Stek T-bone, który doskonale smakuje podawany z ziemniaczanym puree i na przykład marchewką, lub Steki z karkówki z musztardą serwowane z pieczonymi ziemniakami. Więcej szczegółów poniżej:

info, foto – Knorr