To podstawa irlandzkiego menu – gotowane w mundurkach, smażone, puree. Jeśli chcemy mieć namiastkę Zielonej Wyspy u siebie w domu, przyrządźmy w oryginalny sposób właśnie ziemniaki.
Ulubione przez Irlanczyków boxty (placki ziemniaczane) lub champ (puree ziemniaczane z cebulą) nie odbiegają wielce od polskiej tradycji i popularnych w naszym kraju smaków. Kucharze Knorr polecają przygotować w tym dniu Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i cebulą lub Placki ziemniaczane z boczkiem. W ten dzień świetnie sprawdzą się również Nadziewane skorupki ziemniaków, które po wypełnieniu farszem na bazie cebuli, pieczarek i sera będą wyglądać bardzo efektownie. Kolejna smaczna propozycja to Zupa ziemniaczano-porowa z boczkiem, która nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze doskonale prezentuje się na talerzu.
info i foto – Knorr.