Suszone owoce doskonale nadają się do letnich przetworów, które na długo pozwolą nam zachować lato w słoiku. Dlaczego więc nie spróbować przygotować ich w tym roku? Właśnie po to, by zimą cieszyć się smakiem jabłkowej konfitury z rodzynkami, konfitury z cebuli z dodatkiem złotych owoców, czy bakaliowego chutney’a z dodatkiem malinowych pomidorów.
Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 100 g Rodzynek luksusowych
- 150 g Rodzynek bursztynowych
- 1 łyżka cynamonu
- Pół szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- Sok z połowy cytryny
- 1 jabłko
- Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce).
- Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając.
- Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
- Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut.
Konfitura z cebuli i miechunki peruwiańskiej
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 120 g miechunki peruwiańskiej
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Szczypta chilli
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy pod przykryciem do momentu aż będzie miękka.
- Następnie dodajemy do niej świeży tymianek, złote owoce, ocet balsamiczny oraz chilli, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem, aż połączą się w jedną całość, raz na jakiś czas mieszamy konfiturę.
- Gotową konfiturę skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko jeszcze raz mieszamy, w zależności od upodobań możemy dodatkowo doprawić do smaku.
- Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub serów, podawana na ciepło lub zimno.
Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów bakaliowych
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu
- 150 g Rodzynek bursztynowych
- 100 g Moreli (całe owoce)
- 60 g miechunki peruwiańskiej
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Szczypta chilli
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
- Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się ze sobą.
- Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli.
- Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.