Domowe przetwory z bakaliami

Domowe przetwory z bakaliami

Suszone owoce doskonale nadają się do letnich przetworów, które na długo pozwolą nam zachować lato w słoiku. Dlaczego więc nie spróbować  przygotować ich w tym roku? Właśnie po to, by zimą cieszyć się smakiem jabłkowej konfitury z rodzynkami, konfitury z cebuli z dodatkiem złotych owoców, czy bakaliowego chutney’a z dodatkiem malinowych pomidorów.

Konfitura z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g Rodzynek luksusowych
  • 150 g Rodzynek bursztynowych
  • 1 łyżka cynamonu
  • Pół szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 jabłko
  • Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce).
  2. Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając.
  3. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
  4. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut.

Konfitura z cebuli i miechunki peruwiańskiej

Domowe przetwory z bakaliami

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g miechunki peruwiańskiej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Szczypta chilli

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy pod przykryciem do momentu aż będzie miękka.
  2. Następnie dodajemy do niej świeży tymianek, złote owoce, ocet balsamiczny oraz chilli, sól i pieprz.
  3. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem, aż połączą się w jedną całość, raz na jakiś czas mieszamy konfiturę.
  4. Gotową konfiturę skrapiamy sokiem z cytryny i wszystko jeszcze raz mieszamy, w zależności od upodobań możemy dodatkowo doprawić do smaku.
  5. Konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs lub serów, podawana na ciepło lub zimno.

Bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów

Domowe przetwory z bakaliami

Składniki:

  • 1 kg pomidorów bakaliowych
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu
  • 150 g Rodzynek bursztynowych
  • 100 g Moreli (całe owoce)
  • 60 g miechunki peruwiańskiej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta chilli
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  2. Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się ze sobą.
  3. Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli.
  4. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.