Dynia to prawdziwa królowa jesiennego sezonu. To wyjątkowe warzywo, z którego możemy przygotować zupy, potrawy wytrawne, przetwory a nawet… przepyszne desery!Dynia idealnie komponuje się z daniami ciepłymi, jak i podawanymi na zimno. Jest również symbolem święta Halloween, które zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Dzieciaki to prawdziwi eksperci w płataniu psikusów. Dlatego przedstawiamy przepis na dyniowe babeczki, które zaspokoją słodkie potrzeby nie tylko małego, ale nawet całkiem dorosłego potwora!
Dyniowe babeczki z serkiem kremowym
Składniki (ciasto na 15 sztuk):
- 175 g cukru drobnego
- 85 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 215 g purée z dyni
- 100 ml mleka
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 g cukru pudru
- 300 g serka śmietankowego,
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
- Cukier Kandyz
Sposób przygotowania:
- Ucieramy masło z cukrem na gładką masę.
- Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników.
- Do purée z dyni dolewamy mleko oraz dodajemy ekstrakt z wanilii.
- Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę.
- Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-30 min.
- Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
*Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200 stopniach przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko.
Przygotowanie kremu:
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce.
- Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz.