Nie od dziś wiadomo, że najlepszym towarzyszem letnich upałów są lody. Najlepiej smakować będą te zrobione w domu z dodatkiem ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Tak naprawdę ograniczeniem jest tu tylko nasza fantazja!
Lody jogurtowe z żurawinowym musem
Składniki:
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (330 g)
- 100 ml schłodzonego mleka skondensowanego
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- Pół szklanki soku porzeczkowego
- 50 g BA! Musli Chrupiące 5 owoców leśnych
- Patyczki do lodów
- Foremki do lodów
Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy do niego skondensowane mleko i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na ok. godzinę, w tym czasie pamiętajmy, aby kilka razy masę dokładnie wymieszać. Z żurawiny i soku przygotowujemy na patelni mus, który gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Wystudzony mus dodajemy do masy. Następnie masę przekładamy do silikonowych foremek do lodów, końcówki posypujemy musli, a na sam koniec wkładamy patyczki. Lody powinny chłodzić się w zamrażalniku przez całą noc.
Lody czekoladowe z migdałami
Składniki:
- 320 ml śmietanki kremówki
- 2 jajka (skorupki powinny być sparzone)
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 100 g Migdałów Bakalland
- 1 tabliczka czekolady
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie w misce ubijamy żółtka, do których dodajemy 50 g cukru i jedną łyżkę wody. Masa powinna być biała i puszysta. Do gotowej masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę. Pamiętamy o tym, żeby nie przestawać mieszać. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy resztę cukru. Dodajemy je do pozostałej masy. Następnie ubijamy śmietankę i razem z posiekanymi migdałami, dodajemy do masy. Gotową masę wkładamy do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przekładamy do słoiczków i ozdabiamy migdałami.
Mrożone banany w białej czekoladzie z migdałową posypką
Składniki:
- 3 – 4 banany
- 2 tabliczki białej czekolady
- 100 g Migdałów Bakalland
- 1 łyżka oleju
- Drewniane patyczki do lodów
Banany obieramy ze skórki i kroimy na pół. Następnie delikatnie nakłuwamy na drewniane patyczki i wkładamy z zamrażalnika najlepiej na całą noc. Następnego dnia czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju. Kiedy czekolada się rozpuści wyjmujemy zamrożone banany i zanurzamy je w czekoladzie. Następnie posypujemy je posiekanymi migdałami. Czekamy chwilę, aż czekolada trochę stwardnieje.