Najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie

on
Najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie

Wszyscy doskonale wiemy, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, dlatego nie powinniśmy z niego rezygnować na rzecz kilku minut snu więcej. To ono dostarcza naszemu organizmowi potrzebnej energii, dzięki której mamy chęć do działania od samego rana i jesteśmy aktywni aż do momentu pójścia spać. Poranny posiłek powinien być urozmaicony i składać się z wartościowych produktów.

Przed wyjściem do pracy, szkoły czy na trening musimy pamiętać o pełnowartościowym posiłku, którym jest śniadanie. Z czego powinno się składać? Ważne jest, aby nie zabrakło w nim węglowodanów, które podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają niezbędnej energii. Podstawą pysznego, a jednocześnie zdrowego śniadania są więc produkty zbożowe zawierające błonnik, czyli pieczywo w połączeniu z pełnymi witamin warzywami lub owocami. W tej podstawie eksperci marki Sandra przygotowali pyszne śniadaniowe propozycje, które pozwolą aktywnie rozpocząć każdy dzień.

Kanapki z pastą z zielonego groszku

Składniki:

  • 400 g zielonego groszku z puszki marki Sandra
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ startej skórki z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 kromki świeżego, żytniego chleba

Przygotowanie:
Odcedzony groszek przekładamy do głębokiej miski. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy przez około 10 minut ziarna słonecznika, które dorzucamy do groszku. Następnie dodajemy listki mięty, oliwę, jeden posiekany ząbek czosnku, sok i skórkę z cytryny oraz pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Pastę podajemy na żytnim pieczywie, dekorujemy ją świeżymi listkami mięty i szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

Grzanki z żytniego chleba z brzoskwiniami i miodem

Najważniejszy posiłek dnia, czyli śniadanie

Składniki:

  • 4 brzoskwinie z puszki marki Sandra
  • 4 kromki świeżego, żytniego chleba
  • 4 łyżki miodu
  • garść kruszonych migdałów

Przygotowanie:
W tosterze lub na rozgrzanej patelni z odrobiną masła opiekamy kromki żytniego chleba. Następnie dokładnie smarujemy je miodem po jednej stronie i kładziemy na nie pokrojone w plastry brzoskwinie. Tak przygotowane grzanki posypujemy kruszonymi migdałami, a na koniec jeszcze raz wykorzystujemy miód, polewając nim owoce. Grzanki można podawać ze świeżymi listkami mięty.