Ciężko wyobrazić sobie życie bez makaronu. Choć najwięcej makaronu na świecie zjadają Włosi jest on też bardzo popularnym daniem wśród Polaków stając się już nie tylko dodatkiem do zup. Lubimy z nim eksperymentować, wybierać kształty i przyrządzać na nieskończoną ilość sposobów. Lubią go dzieci i dorośli. Dziś Światowy Dzień Makaronu!
Przepis na pappardelle ze świeżą oliwą i grillowaną piersią z kurczaka
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 200 g makaronu papardelle Czaniecki
- 50 ml śmietany 18%
- 2 łyżki parmezanu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Filety myjemy, oczyszczamy i lekko rozbijamy.
- Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą z oliwek.
- Kurczaka smarujemy oliwą z czosnkiem, posypujemy solą z pieprzem, przykrywamy i odstawiamy na około 0,5 godziny do lodówki. Następnie grillujemy.
- Śmietanę mieszamy z serem, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu.
- W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z gotowym sosem. Jeśli sos i makaron niezbyt dobrze się łączą, możemy dodać do nich nieco wody z gotowania makaronu.
- Podajemy na podgrzanych talerzach. Na wierzchu układamy pokrojoną w paski, grillowaną pierś z kurczaka. Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki.
Przepis na zapiekane rurki ukośne z mielonym mięsem, bazylią i żółtym serem
Składniki:
- Makaron świderek
- 40 dkg pomidorów z puszki bez skórki albo przecieru pomidorowego w kartoniku
- 40 dkg mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe lub mieszane)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła (bazylia, oregano)
- sól, pieprz
- 15 dkg żółtego sera
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Makaron należy ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, a następie go odcedzić.
- Obraną cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i razem przesmażyć, mieszając od czasu do czasu.
- Następnie należy dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki wraz z sokiem lub przecier pomidorowy.
- Przyprawić całość solą i pieprzem, bazylią, oregano i zagotować.
- Naczynie do zapiekania trzeba wysmarować tłuszczem i włożyć do niego makaron.
- Kolejno polewamy je sosem i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy startym serem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15 minut (aż ser się rozpuści). Podajemy gorące.