Jaja to klasyk na polskich stołach. Nie zawsze jednak muszą znaleźć się tam ugotowane na
twardo. Ciekawym pomysłem jest podanie ich po turecku – w ostatnim czasie potrawa ta
szturmem zdobywa swoich fanów.
Wersja po turecku to dla wielu nieco egzotyczny sposób przyrządzenia jajka. Nie ma jednak
wątpliwości, że pozwoli wprowadzić na stół nieco świeżości, a domownicy z pewnością
docenią kulinarną pomysłowość. Çilbir, bo tak po turecku brzmi nazwa tego dania, w czasach
osmańskich był określeniem jajek sadzonych przygotowywanych na różne sposoby. Dzisiejsza
forma potrawy powstała podobno na początku XX wieku, na dworze sułtana Abdülhamida II.
Jest to jajko w koszulce zanurzone w jogurcie doprawionym czosnkiem. Często posypuje się
je płatkami czerwonej papryki lub mieloną papryką, a podaje z tureckim chlebem pide.
- Jajko to produkt, który jak żaden inny nadaje się do kulinarnych eksperymentów – mówi
Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – To samo danie może mieć różne formy, na przykład
dodając do jogurtowego dipu zielonego ogórka, otrzymujemy wiosenną wersję jajka po
turecku.
Jajko po turecku z zielonym ogórkiem
Czas przygotowania jednej porcji: około 20 min.
Składniki:
- 2 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel
- 150 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku (najlepiej polskiego)
- 50 g masła
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 świeży ogórek
- mix sałat
- bagietka lub chleb
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jogurt grecki mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Ogórka obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy sok i tak przygotowane warzywo dodajemy do jogurtu, mieszamy.
- Aby przygotować jajko w koszulce, nalewamy wodę do garnka i doprowadzamy ją do
wrzenia. - Dodajemy łyżkę octu, robimy wir za pomocą łyżki i wlewamy całe jajko. Po około 3
minutach wyciągamy jajko cedzakiem i płuczemy w naczyniu z zimną wodą. Jajko powinno
mieć w środku płynne żółtko. - Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy trochę się rozgrzeje, dodajemy wędzoną paprykę i chili.
Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. - Na talerz przekładamy jogurt, na nim kładziemy jajka w koszulce, polewamy masłem z
papryką. - Sałaty myjemy i układamy na talerzu.
- Bagietkę lub chleb kroimy na kromki. Robimy grzanki, grillując pokrojone kawałki lub
podpiekając na patelni do zarumienienia. Nacieramy ząbkiem czosnku. Kładziemy na talerzu.
Jemy, nabierając jajko i jogurt