Patatas bravas, czyli ziemniaki po katalońsku

on

Ziemniaki w patatas bravas są chrupiące i aromatyczne. W Polsce mamy dużą tradycję smażonych
ziemniaków, jednak warto sięgnąć po ten fit przepis – pozbywamy się oleju ze smażenia i cieszymy
ciekawym smakiem dzięki dodatkowi papryki. W Katalonii, w zależności od baru, do patatas bravas
dostaniemy majonez albo inny domowy, pyszny sos. Jeżeli zależy nam na niskiej kaloryczności dania,
sięgnijmy albo po domowy majonez, albo ketchup – wiemy, co jemy i nie dostarczamy organizmowi
pustych kalorii.

Składniki (5-6 porcji, smażymy na patelni o średnicy 42cm):

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół litra oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę w garnku, mocno posolić.
  2. Obrane ziemniaki przekroić na pół i gotować 12 minut. Po tym czasie wyjąć łyżką
    cedzakową i położyć na tacce, ostudzić.
  3. Pokroić każdą połówkę na 8 kawałków.
  4. Nalać olej do patelni, rozgrzać i ziemniaki smażyć 12-14 minut.
  5. Odcedzić i wymieszać z papryką i solą. Podawać z sosami lub bez.