Ziemniaki w patatas bravas są chrupiące i aromatyczne. W Polsce mamy dużą tradycję smażonych
ziemniaków, jednak warto sięgnąć po ten fit przepis – pozbywamy się oleju ze smażenia i cieszymy
ciekawym smakiem dzięki dodatkowi papryki. W Katalonii, w zależności od baru, do patatas bravas
dostaniemy majonez albo inny domowy, pyszny sos. Jeżeli zależy nam na niskiej kaloryczności dania,
sięgnijmy albo po domowy majonez, albo ketchup – wiemy, co jemy i nie dostarczamy organizmowi
pustych kalorii.
Składniki (5-6 porcji, smażymy na patelni o średnicy 42cm):
- 6 dużych ziemniaków
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- pół litra oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Zagotować wodę w garnku, mocno posolić.
- Obrane ziemniaki przekroić na pół i gotować 12 minut. Po tym czasie wyjąć łyżką
cedzakową i położyć na tacce, ostudzić. - Pokroić każdą połówkę na 8 kawałków.
- Nalać olej do patelni, rozgrzać i ziemniaki smażyć 12-14 minut.
- Odcedzić i wymieszać z papryką i solą. Podawać z sosami lub bez.