Ziemniaki z szafranem

on

Jeżeli ktoś kiedykolwiek zetknął się z przepisami kuchni francuskiej, to wie, że ich głównym składnikiem
jest masło. W tej francuskiej zapiekance masłem „tylko” smaruje się formę do pieczenia. Sekret smaku
potrawy tkwi bowiem w rosole, w którym pieką się plasterki ziemniaczane. Choć zanurzone będą w rosole, do tej potrawy wybieramy ziemniaki nadające się do pieczenia.

Składniki (4 porcje):

  • 1,5 szklanki rosołu (najlepiej wegetariański lub z kurczaka, wołowy czy na innych pieczonych kościach byłby za ciężki)
  • kilkanaście niteczek szafranu
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku 
  • masło do wysmarowania formy
  • 1kg ziemniaków do pieczenia
  • pieprz i sól
  • opcjonalnie 4 łyżki tartego parmezanu do posypania zapiekanych ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  2. Starannie wysmarować naczynie do pieczenia masłem.
  3. W garnku podgrzać rosół, dodać szafran, czosnek, gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Jeżeli nam się spieszy, można pokroić ziemniaki na mandolinie albo użyć tarki – takie cienkie talarki będą się piekły szybciej.
  5.  Ułożyć ziemniaki warstwami w naczyniu żaroodpornym, zalać rosołem.
  6. Piec 45-60 minut, aż ziemniaki zarumienią się na górze (w przypadku bardzo cienkich plastrów 35 minut powinno wystarczyć).