Pieczenie ziemniaków na frytki, zamiast smażenia, pozwala w znaczący sposób zredukować ilość tłuszczu potrzebną do ich przygotowania. Frytki najlepiej podawać z ketchupem lub fit sosem – ten na bazie majonezu zastąpmy jogurtem naturalnym lub greckim. Dodając odrobinę soli i przyprawę curry,
otrzymamy pyszny sos. Frytki staną się eleganckim daniem, gdy posypiemy je płatkami soli – mała zmiana, a zarówno wygląd, jak i smak – dużo lepszy.
Składniki (dla 4 osób):
- 0,75kg ziemniaków do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- sól w płatkach lub sól morska
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do maksimum (250 stopni).
- Z ziemniaków usunąć skórkę lub bardzo starannie umyć (szczoteczką), pokroić
w grube słupki, następnie w dużej misce wymieszać z olejem. - Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć frytki tak,
by leżały w jednej warstwie i nie dotykały się. - Piec około 8 minut, potem pojedynczo „przewrócić” frytki na drugą
stronę. Piec kolejne 8 minut. Uważając, by się nie poparzyć, wyciągnąć jedną frytkę i sprawdzić, czy jest upieczona.