Pieczone frytki, czyli fit przekąska z ziemniaków

on

Pieczenie ziemniaków na frytki, zamiast smażenia, pozwala w znaczący sposób zredukować ilość tłuszczu potrzebną do ich przygotowania. Frytki najlepiej podawać z ketchupem lub fit sosem – ten na bazie majonezu zastąpmy jogurtem naturalnym lub greckim. Dodając odrobinę soli i przyprawę curry,
otrzymamy pyszny sos. Frytki staną się eleganckim daniem, gdy posypiemy je płatkami soli – mała zmiana, a zarówno wygląd, jak i smak – dużo lepszy.

Składniki (dla 4 osób):

  •  0,75kg ziemniaków do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • sól w płatkach lub sól morska


Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do maksimum (250 stopni).
  2. Z ziemniaków usunąć skórkę lub bardzo starannie umyć (szczoteczką), pokroić
    w grube słupki, następnie w dużej misce wymieszać z olejem.
  3. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć frytki tak,
    by leżały w jednej warstwie i nie dotykały się.
  4. Piec około 8 minut, potem pojedynczo „przewrócić” frytki na drugą
    stronę. Piec kolejne 8 minut. Uważając, by się nie poparzyć, wyciągnąć jedną frytkę i sprawdzić, czy jest upieczona.