Wołowina teppanyaki w stylu japońskim posmakuje wszystkim fanom kuchni azjatyckiej. Zdrowe i smaczne danie może zastąpić klasyczny posiłek w polskim stylu.
Japońska wołowina teppanyaki z dzikim ryżem i imbirem
Składniki:
- 1 stek z antrykotu
- 50 gramów dzikiego ryżu
- 50 gramów marchewki
- 50 gramów papryki
- pół białej cebuli
- pół pęczka kolendry
- 50 gramów marynowanego imbiru
- 100 mililitrów sosu sojowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Wołowinę wyjmij z opakowania, umyj i zamarynuj w sosie sojowym. Pozostaw na 30 minut.
- Zamarynowany stek przypraw świeżo mielonym pieprzem.
- Usmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni lub grillu po 3 minuty z każdej strony. Stek powinien być wysmażony medium-rare.
- Odstaw mięso na 5 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w cienkie plastry.
- Ugotuj ryż.
- Marchewkę i paprykę pokrój w słupki, cebulę w piórka.
- Całość wymieszaj. Dodaj poszatkowaną kolendrę i dopraw do smaku.