Deser truskawkowy z białym ryżem

on
deser truskawkowy
Deser truskawkowy z białym ryżem

Lato nieodłącznie kojarzy się przede wszystkim z uczuciem gorąca, które próbujemy za wszelką cenę zniwelować. Zazwyczaj oprócz chłodnych napoi sięgamy po pyszne lody. Co w przypadku gdy w pobliżu nie ma niczego zdrowego i równie smacznego? Przedstawiamy przepis na deser truskawkowy z białym ryżem  i ciasteczkami zbożowymi, który pozwoli również na wykorzystanie sezonowych owoców.

 Składniki na deser truskawkowy:

  • 100 gramów ryżu białego Halina
  • 250 mililitrów mleczka kokosowego
  • 250 mililitrów wody
  • 2 centymetry laski cynamonu
  • 1 duża łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 500 gramów truskawek
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 gramów pokruszonych ciasteczek zbożowych

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku z przykrywką zagotowujemy ryż, mleko, wodę, cukier, sól i cynamon. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ryż będzie miękki i nabierze konsystencję puddingu. W razie potrzeby dodajemy więcej wody podczas gotowania.
  2. Nasiona chia moczymy w szklance wody przez 30 minut.
  3. Połowę truskawek miksujemy, a drugą połowę kroimy w ćwiartki.
  4. Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w naczyniach w których będziemy przygotowywać deser.
  5. Ryż po ugotowaniu studzimy i przekładamy do naczynek.
  6. Nasiona chia mieszamy z musem z truskawek. Dodajemy do deseru.
  7. Na koniec dekorujemy pokrojonymi truskawki.