Sałatka z botwinki z serem i kiełkami

on
Sałatka z botwinki z serem i kiełkami

Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą sałatki. To właśnie teraz z największą przyjemnością sięgamy po świeże warzywa, a pikniki i grille z pewnością będą doskonałą okazją do wykorzystania wiosennych specjałów. Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych. Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak konsumpcja – z talerza znika bardzo szybko.

Składniki:

  • ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać)
  • spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych
  • szczypta soli
  • kilka trójkącików sera kremowego
  • 3-4 truskawki

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej.
  2. Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nie przypalić ziaren.
  3. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera kremowego.
  5. Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu.

Smacznego!