Japońska wołowina teppanyaki z dzikim ryżem i imbirem

on
wołowina teppanyaki
Japońska wołowina teppanyaki z dzikim ryżem i imbirem

Wołowina teppanyaki w stylu japońskim posmakuje wszystkim fanom kuchni azjatyckiej. Zdrowe i smaczne danie może zastąpić klasyczny posiłek w polskim stylu.

Japońska wołowina teppanyaki z dzikim ryżem i imbirem

Składniki:

  • 1 stek z antrykotu
  • 50 gramów dzikiego ryżu
  • 50 gramów marchewki
  • 50 gramów papryki
  • pół białej cebuli
  • pół pęczka kolendry
  • 50 gramów marynowanego imbiru
  • 100 mililitrów sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę wyjmij z opakowania, umyj i zamarynuj w sosie sojowym. Pozostaw na 30 minut.
  2. Zamarynowany stek przypraw świeżo mielonym pieprzem.
  3. Usmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni lub grillu po 3 minuty z każdej strony. Stek powinien być wysmażony medium-rare.
  4. Odstaw mięso na 5 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w cienkie plastry.
  5. Ugotuj ryż.
  6. Marchewkę i paprykę pokrój w słupki, cebulę w piórka.
  7. Całość wymieszaj. Dodaj poszatkowaną kolendrę i dopraw do smaku.