Wegetariańskie burgery z ciągnącym się serem żółtym

Wegetariańskie burgery. Foto. Hochland

Kultowe burgery z chrupiącą bułką, mięsem, ogórkiem, serem i sosami to klasyka kuchni amerykańskiej. Ale dziś pozwalamy sobie w kuchni na nieco większą kreatywność i pyszne kombinacje smaków! Warto korzystać z nowych pomysłów, by kultowe danie zamienić w zaskakującą propozycję, która zachwyci gości podczas imprezy, czy bliskich na rodzinnym spotkaniu. Burgery w wersji wegetariańskiej, z oryginalnymi pieczarkami portobello, majonezem bazyliowym i serem, pozytywnie zaskoczą burgerowych tradycjonalistów!

Burgery z ciągnącym się serem Hochland
Składniki:

  •  4 bułki do burgerów
  • 4 pieczarki portobello
  • pomidor
  •  cebula czerwona
  • sałata
  •  ser Hochland Burger&Toast
  • Majonez bazyliowy
  •  pół szklanki majonezu
  •  kilka gałązek bazylii
  • sok z cytryny
  •  sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Majonez blendujemy z bazylią. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Pomidora icebulę kroimy w plastry.
  3. Pieczarki grillujemy np. na patelni grillowej, najpierw kapeluszem na dół, następnie do góry. Pod koniec na każdy kapelusz układamy plaster sera.
  4. Wyłączamy ogień,nakrywamy przykrywką i czekamy do momentu, aż ser ładnie się roztopi.

Składamy burgery: układamy sałatę, pieczarkę z serem, pomidora i ogórek. Podajemy z bazyliowym majonezem.