Światowy Dzień Makaronu, czyli przepisy na dania z makaronem

Światowy Dzień Makaronu, czyli przepisy na dania z makaronem

Ciężko wyobrazić sobie życie bez makaronu. Choć najwięcej makaronu na świecie zjadają Włosi jest on też bardzo popularnym daniem wśród Polaków stając się już nie tylko dodatkiem do zup. Lubimy z nim eksperymentować, wybierać kształty i przyrządzać na nieskończoną ilość sposobów. Lubią go dzieci i dorośli. Dziś Światowy Dzień Makaronu!

Przepis na pappardelle ze świeżą oliwą i grillowaną piersią z kurczaka

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 200 g makaronu papardelle Czaniecki
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki parmezanu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Filety myjemy, oczyszczamy i lekko rozbijamy.
  2. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą z oliwek.
  3. Kurczaka smarujemy oliwą z czosnkiem, posypujemy solą z pieprzem, przykrywamy i odstawiamy na około 0,5 godziny do lodówki. Następnie grillujemy.
  4. Śmietanę mieszamy z serem, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu.
  5. W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z gotowym sosem. Jeśli sos i makaron niezbyt dobrze się łączą, możemy dodać do nich nieco wody z gotowania makaronu.
  6. Podajemy na podgrzanych talerzach. Na wierzchu układamy pokrojoną w paski, grillowaną pierś z kurczaka. Danie można udekorować posiekaną natką pietruszki.

 

Przepis na zapiekane rurki ukośne z mielonym mięsem, bazylią i żółtym serem

Składniki:

  • Makaron świderek
  • 40 dkg pomidorów z puszki bez skórki albo przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 40 dkg mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowe lub mieszane)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła (bazylia, oregano)
  • sól, pieprz
  • 15 dkg żółtego sera
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Makaron należy ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, a następie go odcedzić.
  2. Obraną cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i razem przesmażyć, mieszając od czasu do czasu.
  3. Następnie należy dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki wraz z sokiem lub przecier pomidorowy.
  4. Przyprawić całość solą i pieprzem, bazylią, oregano i zagotować.
  5. Naczynie do zapiekania trzeba wysmarować tłuszczem i włożyć do niego makaron.
  6. Kolejno polewamy je sosem i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy startym serem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15 minut (aż ser się rozpuści). Podajemy gorące.