Propozycje na domowe desery z owocami

on
Deser z kremem mascarpone i brzoskwiniami222
Propozycje na domowe desery z owocami

Deser to dla miłośników słodyczy element, którego nie może zabraknąć po spożyciu posiłku, szczególnie po obiedzie. To co pyszne, słodkie i rozpływające się w ustach wcale nie musi być kaloryczne i niezdrowe. Idealną alternatywą dla batonów, ciastek czy drożdżówek są domowe desery z owocami. To szybki sposób na pyszną fit przekąskę!

Odrobina przyjemności należy się każdemu, nawet tym będącym na diecie. Zamiast kupować słodycze w sklepie, warto samemu przyrządzić domowe dery, które będą lekkie, i mało kaloryczne, a wciąż pyszne. Wystarczą ulubione owoce, kilka dodatkowych składników i gotowe.

Deser z kremem mascarpone i brzoskwiniami

Składniki:

  • 1/3 opakowania brzoskwiń marki Sandra
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • ½ laski wanilii
  • 8 posiekanych pełnoziarnistych herbatników
  • garść płatków migdałów
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Do naczynia przekładamy serek mascarpone oraz jogurt grecki. Dodajemy syrop z agawy, ziarenka z laski wanilii, a następnie całość miksujemy na jednolitą masę. Powstały krem wstawiamy do lodówki. Następnie na dno pucharków wrzucamy pokruszone herbatniki oraz brzoskwinie pokrojone w kwadratowe kawałki. Kolejno dodajmy kilka łyżek kremu z mascarpone. Deser dekorujemy płatkami migdałów, miętą oraz dwoma kawałkami brzoskwini.

Domowy fit krem czekoladowy z ananasem i miętą

Domowy fit krem czekoladowy z anansem i miętą
Propozycje na domowe desery z owocami

Składniki:

  • 6 ananasów z puszki marki Sandra
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki mleka
  • 2 banany
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3  szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki orzechów z nerkowca
  • 2 łyżki miodu
  • 3 suszone daktyle
  • 4 świeże listki mięty
  • 3  łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Na samym początku rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu miksujemy jogurt naturalny z bananem i dodajemy mleko, kakao i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy, aż do powstania puszystego kremu. Następnie na dno pucharków wrzucamy drobno posiekane orzechy nerkowca oraz daktyle, wiórki kokosa i miód. Do pucharków wlewamy powstały puszysty krem, który dekorujemy kawałkami ananasa i świeżymi listkami mięty.