Makaron z makiem i konfiturą z wiśni

on
Makaron z makiem i konfiturą z wiśni

Składniki:

Ilość: 6 porcji

  • 150 g Konfitury Extra z Wiśni Łowicz
  • 300 g makaronu Kokardki Lubella
  • 300 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 200 g zmielonego maku
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Zagotowujemy wodę z mlekiem. Dodajemy mak i często mieszając gotujemy 20 minut na małym ogniu.
  2. Dokładnie odsączamy napęczniały mak i mieszamy go z masłem, cynamonem, miodem, żurawiną, skórką z pomarańczy i posiekanymi orzechami.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową.
  4. Podajemy z konfiturą z wiśni.

Wskazówki:

Chcąc ułatwić sobie pracę możemy pominąć etap 1. i 2. i wykorzystać gotową masę makową.