Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

  • 300g czerwonej cebuli
  • 300g Cukru Królewskiego
  • 3 łyżki octu winnego
  • gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki lub w piórka.
  2. Włożyć do garnka razem z cukrem i octem winnym, zagotować, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gotować 30 minut na małym ogniu, znów od czasu do czasu mieszając.
  4. Gęstą konfiturę przełożyć do słoiczków, na wierz położyć małą gałązkę rozmarynu i zakręcić wieczko.
  5. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia.

Przeczytaj inne:
Caseata – najstarsza polska zupa

Coraz więcej szefów kuchni tworząc menu, sięga do staropolskich, zapomnianych receptur. Okazuje się, że dawne zapiski mogą być doskonałą inspiracją...

Zamknij