Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem

Długo pieczone żeberka w aromatycznym sosie podane na puree kalafiorowym z palonym masłem.

Żeberka można przygotować na wiele sposobów i podać je w towarzystwie różnych dodatków. Sprawia to, że są one ulubionym daniem wielu kucharzy oraz mięsnych smakoszy. Każdy, kto choć raz przygotowywał ten rodzaj mięsa, wie, że idealne żeberka muszą być kruche i delikatne, dlatego warto przygotować właściwie skomponowaną marynatę oraz właściwie przyrządzić mięso. Dodanie tajemniczego składnika, którym jest Sos do karkówki i żeberek Roleski sprawi, że danie na długo zagości w naszym domowym menu.     

Składniki (4 porcje):

Marynata do żeberek

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej i ostrej papryki
  • opcjonalnie: kilka kropel tabasco

Żeberka

  • 1 kg żeberek
  • olej rzepakowy
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 szalotki, posiekane w piórka
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  •  200 ml Sosu do karkówki i żeberek Roleski
  •  2 łyżki brązowego cukru
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Puree kalafiorowe

  • 1 główka kalafiora, ok. 800 g samych różyczek
  •  120 g masła
  •  200 ml bulionu warzywnego
  •  350 ml mleka 3,2 %
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz
  •  1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  •  sok z 1-2 cytryn

Przygotowanie

Marynata

  1. Wszystkie składniki potrzebne do stworzenia marynaty dokładnie mieszamy
  2. Żeberka wkładamy do rękawa foliowego lub torby foliowej typu „Ziplock” i zalewamy marynatą
  3. Szczelnie zamykamy opakowanie i wstawiamy je do lodówki najlepiej na kilka godzin

Żeberka

  1.  Piekarnik nagrzewamy do temp. 140 stopni, a żeberka wyjmujemy z marynaty
  2. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i wykładamy żeberka. Przysmażamy je z dwóch stron, tak by powstała brązowa, chrupiąca skórka
  3. Żeberka przekładamy do żeliwnego naczynia i zalewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy cebulę, szalotkę. Równomiernie rozkładamy gałązki tymianku, liście laurowe oraz żurawinę
  4. Wlewamy bulion, Sos do karkówki i żeberek Roleski, całość doprawiamy brązowym cukrem, solą i pieprzem
  5. Dokładnie mieszamy, nacierając żeberka sosem. Naczynie żeliwne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika
  6.  Pieczemy około 5 godz. – aż do miękkości. Następnie wyjmujemy z pieca i delikatnie przekładamy żeberka na talerz. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zredukować go w rondelku, na małym ogniu

Puree kalafiorowe na palonym maśle

  1. Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb i dzielimy na różyczki
  2. W dużym garnku umieszczamy masło i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie pięknie pachnieć i osiągnie brązowy kolor. (Uważając, by go całkowicie nie spalić!)
  3. Na “palone” masło wrzucamy kalafior i obsmażamy przez chwilę, ciągle mieszając. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy mleko oraz bulion i gotujemy do miękkości
  4. Wyjmujemy kalafior i blendujemy go na gładką masę. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny

Sposób podania

Na głęboki talerz wykładamy puree, a na nie żeberka. Całość polewamy sosem, dekorujemy gałązkami tymianku i suszoną żurawiną. Smacznego!

Przeczytaj inne:
ZUPA BOTWINKOWA z serkiem topionym

  SKŁADNIKI: 200-300g botwinki (oczyszczonej i pokrojonej) 1,5l wywaru mięsnego (lub z kostek rosołowych) 0,5 szklanki koncentratu buraczanego 100g serka......

Zamknij