Wiosenny jadłospis zimową porą

on

podrawkaKolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.


Zima to czas sprzyjający gotowaniu – długie wieczory i chłód na zewnątrz zachęcają do spędzania czasu w domowym zaciszu, z rozgrzanym piekarnikiem i dymiącymi na kuchence pysznościami. W naszej diecie jednak dominują cięższe potrawy – ser, mięso, pieczone ziemniaki królują na stołach, gdy na zewnątrz szaleje śnieżyca. Z komponowaniem pełnowartościowych posiłków czekamy na wiosnę i wypełnione nowalijkami stoiska targowe. Rzadko zdajemy sobie sprawę, że zimą również na naszych stołach mogą pojawić się zdrowe, warzywne kolory i lekkie dania. Wystarczy pamiętać, że każde warzywo ma swój sezon, w którym jest najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Nauczmy się więc jeść zgodnie z rytmem natury!

Odżywianie według kalendarza
W styczniu i lutym wyjątkowo smaczne są brukselka, cykoria, dynia i kapusta – nie tracą one wartości odżywczych i smakowych w tych miesiącach, jak na przykład świeże pomidory. To także dobry okres dla marchewki, pietruszki, pora i ziemniaków, których zbiory przypadają przede wszystkim na jesień. W marcu pojawiają się pierwsze rzodkiewki, a w kwietniu botwinka i rabarbar. W maju najlepsza jest sałata, rucola i szczaw, z początkiem lata natomiast warto urozmaicić swój obiad o fasolkę szparagową, kalafior i kalarepę. Miesiące wakacyjne i wczesna jesień to najlepsze zbiory pomidorów oraz brokułów.

Zamrożone, ususzone
Jeżeli jednak w naszej okolicy nie jest łatwo kupić świeże warzywa w zimie, warto poznać warzywne alternatywy. Mrożonki, zachowujące w pełni swoje wartości odżywcze, mogą w sposób oryginalny, a jednocześnie bardzo prosty urozmaicić codzienne danie. Ciekawą propozycją są również kompozycje suszonych warzyw Warzywko, które nadają głębi smaku ulubionym potrawom. W ofercie Podravka znajdziemy kompozycje Warzywko – warzywa suszone: włoszczyzna, buraczki, czosnek oraz prażoną cebulkę.

Podravka inspiruje!

Pulpety z marchewką w sosie własnym

Składniki:
Mięso mielone (ok. 500g)
1 woreczek ryżu (np. długoziarnisty Podravka)
2 średnie marchewki
3 cebule
2 jajka
2 łyżki śmietany
1 bułka czerstwa
5 łyżek oleju
3 łyżki mąki
Czosnek suszony Warzywko
Przyprawa uniwersalna Warzywko

Sposób przyrządzenia:
1 dużą cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewki ścieramy na tarce, na małym oczku. Oba warzywa wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Do całości dorzucamy pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy ugotowany ryż, wcześniej namoczoną bułkę, jajka oraz suszony czosnek i Warzywko uniwersalne do smaku. Całość mieszamy.
Do średniego garnka wlewamy pół litra wody i wsypujemy do niej 1 łyżkę stołową przyprawy Warzywko. Jednocześnie pozostałą cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Wrzucamy do garnka i gotujemy. Następnie rozrabiamy mąkę ze śmietaną w osobnym naczyniu i wlewamy do garnka. Sos gotujemy na małym ogniu. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Kulki mięsne wkładamy do sosu i gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans.

Smacznego!

Więcej na: www.podravka.pl