Do dekoracji takich pysznych muffinek możemy wykonać lukier z cukru pudru i posypać całość zmielonymi pistacjami. Sekretem marchewkowych muffinek jest dodanie cynamonu – dzięki niemu będą cechowały się niesamowitym aromatem.
Muffinki marchewkowe
Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 125
gramów - mąka – 250 gramów
- cukier – 125 gramów
- jajka – 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 0.5 łyżeczek
- sól – 0.5 łyżeczek
- cynamon – 1 łyżeczka
- marchewka – 4 sztuki
- cukier puder – 150 gramów
- woda – 3 łyżki
- pistacje posiekane – 25 gramów
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą
marchewką.
4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok.
25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
6. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej
wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.