Z warzywami? Też na słodko! – Przepis na marchewkowe muffinki

on
Z warzywami? Też na słodko! - Przepis na marchewkowe muffinki
Z warzywami? Też na słodko! – Przepis na marchewkowe muffinki

Do dekoracji takich pysznych muffinek możemy wykonać lukier z cukru pudru i posypać całość zmielonymi pistacjami. Sekretem marchewkowych muffinek jest dodanie cynamonu – dzięki niemu będą cechowały się niesamowitym aromatem.

Muffinki marchewkowe

Składniki:

  •  Kostka do pieczenia Kasia – 125
    gramów
  •  mąka – 250 gramów
  • cukier – 125 gramów
  •  jajka – 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 0.5 łyżeczek
  • sól – 0.5 łyżeczek
  •  cynamon – 1 łyżeczka
  • marchewka – 4 sztuki
  • cukier puder – 150 gramów
  • woda – 3 łyżki
  • pistacje posiekane – 25 gramów

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą
marchewką.
4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok.
25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
6. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej
wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.