Składniki
- pomarańcze – 3 sztuki
- masło – 200 g
- cukier – 200 g
- żółtka jaj – 4 sztuki
- Chleb tostowy XXL (np. Dan Cake) – 15 kromek
- dobrej jakości pasztet w kawałku – 500 g
- granat – 1 owoc
- foremka w kształcie gwiazdki w dwóch rozmiarach
Przygotowanie:
- Pomarańcze sparzyć i osuszyć.
- Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i z wszystkich wycisnąć sok.
- W garnuszku umieścić skórkę i sok z wyciśniętych pomarańczy.
- Gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając, aż sok zredukuje się do konsystencji syropu.
- Na garnku z gotującą się wodą postawić szklaną, żaroodporną lub metalową miskę tak, by dno garnka nie dotykało spodu miski.
- Przelać do niej syrop z pomarańczy, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość gotować co jakiś czas mieszając na małym ogniu na parze, aż cukier i masło się rozpuszczą i uzyskamy gładką, jednolitą masę.
- Następnie energicznie mieszając dodać żółtka i podgrzewać często mieszając jeszcze przez kilkanaście minut aż masa zgęstnieje. Masę zdjąć z palnika i wystudzić.
- Kromki chleba tostowego posmarować wystudzoną pastą i wykroić gwiazdki za pomocą większej foremki.
- Pasztet pokroić na centymetrowe plastry i wykroić z nich gwiazdki mniejszą foremką.
- Gwiazdki z pasztetu ułożyć na kanapeczkach z pastą pomarańczową, udekorować ziarenkami granatu.