Sylwestrowe gwiazdki chlebowe z pastą pomarańczową i pasztetem

on
Sylwestrowe gwiazdki chlebowe z pastą pomarańczową i pasztetem

Składniki

  • pomarańcze – 3 sztuki
  • masło – 200 g
  • cukier – 200 g
  • żółtka jaj – 4 sztuki
  • Chleb tostowy XXL (np. Dan Cake) – 15 kromek
  • dobrej jakości pasztet w kawałku – 500 g
  • granat – 1 owoc
  • foremka w kształcie gwiazdki w dwóch rozmiarach

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze sparzyć i osuszyć.
  2. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i z wszystkich wycisnąć sok.
  3. W garnuszku umieścić skórkę i sok z wyciśniętych pomarańczy.
  4. Gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając, aż sok zredukuje się do konsystencji syropu.
  5. Na garnku z gotującą się wodą postawić szklaną, żaroodporną lub metalową miskę tak, by dno garnka nie dotykało spodu miski.
  6. Przelać do niej syrop z pomarańczy, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość gotować co jakiś czas mieszając na małym ogniu na parze, aż cukier i masło się rozpuszczą i uzyskamy gładką, jednolitą masę.
  7. Następnie energicznie mieszając dodać żółtka i podgrzewać często mieszając jeszcze przez kilkanaście minut aż masa zgęstnieje. Masę zdjąć z palnika i wystudzić.
  8. Kromki chleba tostowego posmarować wystudzoną pastą i wykroić gwiazdki za pomocą większej foremki.
  9. Pasztet pokroić na centymetrowe plastry i wykroić z nich gwiazdki mniejszą foremką.
  10. Gwiazdki z pasztetu ułożyć na kanapeczkach z pastą pomarańczową, udekorować ziarenkami granatu.