O tej porze roku dopada nas najczęściej… Jesienią jest coraz mniej światła słonecznego, jesteśmy senni, mamy mniej energii, łatwiej przybieramy na wadze. Czy wiesz, że dzięki odpowiedniej diecie można złagodzić jesienny „blues“?
Na nasze dobre samopoczucie ogromny wpływ ma odpowiednia dieta, w której nie może zabraknąć… ORZECHÓW! Według specjalistów ds. żywienia, współpracujących z firmą HELIO, są jednym z najwartościowszych rodzajów pożywienia- ze względu na zawartość cennego białka (od 10 do 25g/100g), witamin i składników mineralnych, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. W orzechach znajdziemy nie tylko witaminy z grupy B, miedź, potas, fosfor czy żelazo, ale też magnez i tryptofan, które wspomagają wydzielanie hormonu szczęścia i to od niego w dużej mierze zależy nasz dobry nastrój w jesienne dni!
Należy tylko pamiętać, że orzechy są wysokokaloryczne, jednak umiejętnie włączone do diety- nie tylko wzbogacą nasze codzienne menu w cenne składniki prozdrowotne, ale też dodadzą wyjątkowego smaku, a nawet pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Specjaliści zalecają jedzenie garści różnych orzechów kilka razy w tygodniu zamiast innych produktów lub w potrawach.
Dlatego na jesienne poranki, popołudnia czy wieczory, idealną, zdrową przekąską do chrupania, albo aromatycznym składnikiem dań będą prażone orzechy laskowe lub pistacje.
Prażone orzechy laskowe
Warto je chrupać, gdy brakuje nam dobrego nastroju i energii, bowiem zawierają magnez, który zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Orzechy laskowe bogate są w składniki pozytywnie działające na nasz organizm- m.in. potas, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi czy żelazo wspomagające działanie układu odpornościowego. Ponadto, orzechy zawierają wapń i fosfor, które przyczyniają się do utrzymania zdrowych zębów i kości, dlatego to zdrowa przekąska odpowiednia także dla dzieci.
Prażone pistacje
To potężna dawka białka, magnezu, potasu oraz witamin B6 i E. Pistacje należą do najmniej kalorycznych i najbardziej odżywczych gatunków orzechów. W ich składzie znajdziemy najwięcej błonnika, ale także m.in. fosfor, cynk czy miedź wspomagającą funkcjonowanie zarówno układu odpornościowego, jak i nerwowego oraz tiaminę (witaminę B1).