Te urocze sezamowe ciasteczka nie wymagają wiele – zaledwie kilka składników. Żaden z nich nie jest jednak przypadkowy! Mąka migdałowa, którą z łatwością przygotujesz w domu przy użyciu np. młynka do kawy, nie tylko nadaje ciasteczkom idealną konsystencję, ale i subtelny, migdałowy aromat. Dzięki niej twoje wypieki będą bezglutenowe! W przepisie nie znajdziesz także cukru. Swoją słodycz ciasteczka sezamowe zawdzięczają dodatkowi miodu lub – w wersji wegańskiej – syropu klonowego lub agawe. Aby były jeszcze bardziej pożywne i wartościowe, zamiast oleju znajdziemy w nich tahini – gęstą pastę ze zmielonego prażonego sezamu.
Składniki:
1/2 szklanki nasion sezamu – białych, czarnych lub mieszanki
1 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
1/3 szklanki tahini od Jasmeen
kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na tackę (lub duży talerz) wysyp ziarna sezamu.
2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce połącz tahini, aromat waniliowy i miód/syrop klonowy.
3. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre.
4. Używając łyżki (najlepiej takiej do lodów) podziel ciasto na kulki i obtocz je w sezamie. Następnie każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz na grubość ok. 0,5cm.
5. Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do górnej części piekarnika na 4-5 minuty. Po upływie tego czasu przełóż ciastka do dolnej części piekarnika i piecz przez kolejne 4-5 minut.
6. Nadmiar ciasteczek możesz przechować w lodówce. Smacznego!