(autor: David Gaboriaud)
Składniki (wersja z łososiem):
 1 opakowanie łososia wędzonego
 3 jajka (najlepiej zielononóżki lub „0”)
 120 ml mleka
 10 g masła
 150 g maki
 100 ml oliwy z oliwek
 2 łyżki kaparów
 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
 Świeży lub suszony koperek
 Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
 W misce należy dobrze wymieszać mąkę, proszek, jajka, oliwę, sól i mleko (do momentu uzyskania gładkiej konsystencji). Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, posiekane oliwki, kapary, i posiekany koperek. Pieczemy 20 min w temp 200° C. Sprawdzamy po 20 min, czy ciasto jest upieczone, wkładając nóż. Jeśli wychodzi suchy, to ciasto jest gotowe. Podawać z mixem sałat i kremem śmietankowo-chrzanowym.
Składniki (wersja z szynką Grisons):
 1 opakowanie „Viande des Grisons” (szynka Grisons)
 3 jajka (najlepiej zielononóżki lub „0”)
 120 ml mleka
 10 g masła
 150 g maki
 100 ml oliwy z oliwek
 2 łyżki orzechów włoskich
 Papryka ostra, majeranek, oregano, pieprz, szczypta soli
 1 saszetka proszku do pieczenia (11 g)
Sposób przygotowania:
 Pokroić szynkę w kostki. Pokruszyć orzechy. W misce dobrze wymieszać mąkę, proszek, jajka, oliwę, sól i mleko (do momentu uzyskania gładkiej konsystencji). Dodać szynkę, orzechy
 i przyprawy. Posmarować foremki masłem i lekko posypać mąką. Wlać ciasto do polowy foremek. Piec w temp 200 °C przez 20 min. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10 min do wystygnięcia. Podawać z mixem salat.
Przepis autorski, David Gaboriaud, SmArt Studio
